A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > A8 D3 > D3 - Common Faults

D3 - Common Faults Quick links to all known common faults and their solutions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 6th December 2014, 09:18 AM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

Thanks.
Received Version 14.10.0 from Gendan yesterday 05/12/2014 at 270.
Bit frosty just now so I will have breccy and venture out for my first try later.

Wish Me Luck As You Wave Me Goodbye!!!!
This will be background from the new AMI that was supposed to be my b'thday/Xmas pressy, now superseded by VCDS!
Reply With Quote
  #12  
Old 6th December 2014, 09:52 AM
HPsauce HPsauce is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chilterns, almost over HS2!
Posts: 8,064
Default

You'll probably need VCDS to code in the new AMI anyway - WHEN you get it (not if ).
__________________
2003 D2 FL S8. Irish Green Pearl/Beige. Solar sunroof, auto-dim mirrors, electric rear seat functions, ski hatch retrofit; extended leather. Aftermarket DVB-T, reversing camera and full XCarlink (Bluetooth etc.).
2016 Volvo V40 T5 Cross Country (4WD) with ALL the toys including adaptive cruise etc. etc. Osmium Grey with Blonde/Charcoal leather interior. Polestar performance "optimisation". (A much rarer model than a D2 S8 by the way!)
Finally: gone, but not forgotten.....
1998 D2 PF S8. AgateGrey/Platinum. Every option (I think) except electric rear seats, tiptronic steering wheel, ski hatch, towbar & dimming door mirrors.
e.g. Cruise control, NavPlus/TV, Bose, GSM, Xenons, Solar roof, Parking sensors, Alcantara/leather everywhere of course. (internal dimming mirror added later)
1998 (very early) Ford Focus 1.8 Zetec; ABS/TCS, Heated screen/mirrors, Aircon, Auto-dim mirror, Leather, Trip computer, Cruise control, OEM Ford SatNav with CD changer.
Reply With Quote
  #13  
Old 6th December 2014, 01:38 PM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

I fitted the AMI about four weeks back without any hitches. Took about ten minutes. I did not report it 'cos we had a couple of family problems. Main one was a funeral in Glasgow. The A8 was wonderful, three and a half hour drive each way leaving me fit to carry out the required duties without strain.
Had a play with the VCDS this morning, it worked straight away and I was able to register with Ross Tech. Did a complete fault code sweep but then had to pay my dues and take SHMBO shopping. Back home now, printed the report and will now look at it.
I am a bit short of time today, we have a two car job to Aintree Racecourse. A works Xmas do, carrying the top brass in the Chrysler 300C and our work A8. The work A8 is same as mine but 2007 and not quite as nice, newer yes, but my wheels look better!!!
I'll drop a note when I have perused the printout.
Reply With Quote
  #14  
Old 10th December 2014, 07:38 PM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

Hi All,
Sorry for the delay,very busy time at the moment.
So I am now on a sharp learning curve. I have yet to find an easy readable "How2DoIt". I have managed to do an "Auto Scan", save the file and look at it.
It makes sense, well sort of in a rough way. The fault codes that are showing sort of fit the history as I know it of my car.
Here is the first part :-
00-Steering Angle Sensor -- Status: OK 0000
01-Engine -- Status: Malfunction 0010
02-Auto Trans -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
05-Acc/Start Auth. -- Status: Malfunction 0010
06-Seat Mem. Pass -- Status: OK 0000
07-Control Head -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: Malfunction 0010
09-Cent. Elect. -- Status: Malfunction 0010
0E-Media Player 1 -- Status: Not registered 0001
15-Airbags -- Status: OK 0000
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: Malfunction 0010
18-Aux. Heat -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
1E-Media Player 2 -- Status: OK 0000
25-Immobilizer -- Status: Malfunction 0010
34-Level Control -- Status: Malfunction 0010
36-Seat Mem. Drvr -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: OK 0000
38-Roof Electronics -- Status: OK 0000
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: Malfunction 0010
47-Sound System -- Status: Malfunction 0010
4F-Centr. Electr. II -- Status: OK 0000
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
53-Parking Brake -- Status: Malfunction 0010
56-Radio -- Status: OK 0000
57-TV Tuner -- Status: OK 0000
61-Battery Regul. -- Status: Malfunction 0010
62-Door, Rear Left -- Status: OK 0000
67-Voice Control -- Status: OK 0000
72-Door, Rear Right -- Status: OK 0000
76-Park Assist -- Status: OK 0000
77-Telephone -- Status: OK 0000

I see that as 35 modules checked.
12 of them have a malfunction.
1 is Not registered.

Now we begin with the questions!!!
I have fitted an AMI and kept the CD changer. So I have two media players.
0E-Media Player 1 -- Status: Not registered 0001
1E-Media Player 2 -- Status: OK 0000

I thought that Player 1 was the CD changer and the AMI was Player 2. Now I am thinking I have it wrong. So how do I "register" Player 1? I suppose I need to change that "0001" to "0000", but how!!
I think that is enough for today, I'm tired after one of my handicapped kids decided to undress himself on the bus and turned rather physical after we dressed him again. Ahh!!! the joys of care. Good job his Mum understood.
Reply With Quote
  #15  
Old 10th December 2014, 08:47 PM
mannyo mannyo is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Blandford, Dorset
Posts: 1,974
Default

For the AMI it sounds like you have hit the same issue mattylondon had when he fitted his. The car believes them both to be the same device, so you need to modify the wiring loom to get player 1 and 2 to register correctly.

Look at page 3 of this thread
http://forum.a8parts.co.uk/showthrea...+player&page=3
__________________
Manny
2004 A4 1.8T Sport Cabriolet, 89K Miles
Past
2004 D3 A8 3.7 Quattro, Xenon, Bose, Blinds, Solar Sunroof, TV, ACC, phone and almost every option. 168K miles rising slowly
with retrofit AMI and DVB-T in place of Analogue
2003 Volvo S60 D5 SE Manual, 197K miles.
2001 D2 A8 3.7 QS, Bi-Xenon, Bose, Blinds, Electric Everything, retrofitted RNS-D, 191K Miles

Last edited by mannyo; 10th December 2014 at 08:52 PM.
Reply With Quote
  #16  
Old 10th December 2014, 09:15 PM
mattylondon mattylondon is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Norwich & L'viv
Posts: 1,666
Default

Hi Ray & Mannyo,

I know his wiring is correct to the AMI and CD as we discussed this directly. When I installed mine correctly I remember doing some coding in the CAN Gateway, but for the life of me I can't find any documentation of what I did or where I found what to do. I was searching German and Polish forums heavily at that time. When I've time, which will be weekend, I'll take a look at my coding for you. In the meantime here are the extracts for my media players,

0E-Media Player 1 -- Status: OK 0000
1E-Media Player 2 -- Status: OK 0000

-------------------------------------------------------------------------------
Address 0E: Media Player 1 Labels: 4E0-910-111.lbl
Part No SW: 4E0 910 111 F HW: 4E0 035 111
Component: CD-Changer H43 0470
Revision: 00000501 Serial number: AUZ5ZBC1020046
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 1C37CD77DFB9CBFE67F-8049

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address 1E: Media Player 2 (R199) Labels: 4E0-035-785.lbl
Part No SW: 4E0 035 785 F HW: 4E0 035 785 C
Component: SG ext.Player H20 0850
Revision: 00000000
Coding: 010000
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2B551EAB4A173C461E5-807E

No fault code found.
__________________
Matt

2004 A8 3.7q, 1998 A4 2.8q, 1994 Coupe 2.8q SORN,
Reply With Quote
  #17  
Old 11th December 2014, 09:45 AM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

Hi Manny & Matt,
Thanks for that. My media players are both reporting "no fault found".
-------------------------------------------------------------------------------
Address 0E: Media Player 1 Labels: 4E0-910-111.lbl
Part No SW: 4E0 910 111 F HW: 4E0 035 111
Component: CD-Changer H43 0470
Revision: 00000501 Serial number: AUZ5ZBD1036835
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 1C37F845DF4EAAC1933-8049
No fault code found.
-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------
Address 1E: Media Player 2 (R199) Labels: 4E0-035-785.lbl
Part No SW: 4E0 035 785 F HW: 4E0 035 785 C
Component: SG ext.Player H20 0850
Revision: 00000000
Coding: 010000
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2B552B994AE05D79EA9-807E
No fault code found.
-------------------------------------------------------------------------------

Exactly same as yours Matt apart from serial numbers.
They are both working correctly and I am now thinking I was correct to start with, Player 1 is CD player, & Player 2 is AMI. I was overthinking everything.

What is puzzling me is "0E-Media Player 1 -- Status: Not registered 0001"
I guess this means that the CD player has never been registered!!

There are a few more questions but they can wait till later.
I am planning on joining the Xmas meet near Warwick on the 28th. SWMBO will not be with me but my son will be.
Reply With Quote
  #18  
Old 12th December 2014, 06:35 PM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

Nothing goes to plan!
Sat down, all cosy for an evening researching VCDS.
SWMBO suddenly frowned at me, and I ended up driving her to the Trafford Centre (shopping mall) near Manchester.
N/s dipped headlight failed on the way so Saturday I'll be jacking the old lady up, (A8 not SWMBO) to check/change the bulb.
Anyway, after being dragged kicking and screaming around 5,000 shops we had a nice fish supper and arrived home at 22:00.
On Saturday I plan on clearing all the fault codes and start fresh.
Reply With Quote
  #19  
Old 13th December 2014, 02:00 PM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,265
Default

Wow, It was freezing when I finally arrived home at silly o'clock this morning, my last 12 passengers were 55 minutes late, sat in the restaurant ignoring me, got a bit upset when I gave them back their 20 tip. Why do folk think they own you when they pay you for a job?
Rant over.

Replaced n/s dipped bulb, managed to get my hand in from the top but could not release the bulb holder. Went in with the wheel off, but what a job to release the wheel arch cover. Perhaps on a warm day it would be easier.

Cleared all the fault codes, went for a drive and did an "auto scan". Now I am down to 4 faults against the earlier 12. One remaining one is the CD Player "not registered", and I cannot clear the "Instruments Control Module" fault code dated "2013.02.08".

Now to research on the tinternet to see what can be found.

Here are the relevant readings.

Saturday,13,December,2014,13:40:41:58733
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator
VCDS Version: 14.10.0.0 (x64)
Data version: 20141022


VIN: WAUZZZ4E14N025504 License Plate: KR04 AUD
Mileage: 193350km-120142mi Repair Order:


Chassis Type: 4E (4E0)
Scan: 01 02 03 05 06 07 08 09 0E 15 16 17 18 19 1E 25 34 36 37 38
42 46 47 4F 52 53 56 57 61 62 67 72 76 77

VIN: WAUZZZ4E14N025504 Mileage: 193350km-120142miles

00-Steering Angle Sensor -- Status: OK 0000
01-Engine -- Status: OK 0000
02-Auto Trans -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
05-Acc/Start Auth. -- Status: OK 0000
06-Seat Mem. Pass -- Status: OK 0000
07-Control Head -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
09-Cent. Elect. -- Status: OK 0000
0E-Media Player 1 -- Status: Not registered 0001
15-Airbags -- Status: OK 0000
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: Malfunction 0010
18-Aux. Heat -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
1E-Media Player 2 -- Status: OK 0000
25-Immobilizer -- Status: OK 0000
34-Level Control -- Status: OK 0000
36-Seat Mem. Drvr -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: OK 0000
38-Roof Electronics -- Status: OK 0000
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: OK 0000
47-Sound System -- Status: OK 0000
4F-Centr. Electr. II -- Status: OK 0000
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
53-Parking Brake -- Status: Malfunction 0010
56-Radio -- Status: OK 0000
57-TV Tuner -- Status: OK 0000
61-Battery Regul. -- Status: OK 0000
62-Door, Rear Left -- Status: OK 0000
67-Voice Control -- Status: OK 0000
72-Door, Rear Right -- Status: OK 0000
76-Park Assist -- Status: OK 0000
77-Telephone -- Status: OK 0000

-------------------------------------------------------------------------------
Address 17: Instruments Labels: 4E0-910-xxx-17.lbl
Part No SW: 4E0 910 900 HW: 4E0 920 950 AX
Component: KOMBIINSTR. VDO H54 0090
Revision: D21 Serial number: AUDID3F7000065
Coding: 0000403
Shop #: WSC 00196 067 57207
VCID: 5CB7B8459FCEEAC1533-8009

1 Fault Found:
00003 - Control Module
014 - Defective
Freeze Frame:
Fault Status: 00000011
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 255
Mileage: 168806 km
Time Indication: 0
Date: 2013.02.08
Time: 07:16:42

-------------------------------------------------------------------------------
Address 19: CAN Gateway Labels: 4E0-910-468.lbl
Part No SW: 4E0 910 468 HW: 4E0 907 468 A
Component: Gateway H07 0070
Revision: 07 Serial number: 16003043270643
Coding: FCFE5BDE2B7504
Shop #: WSC 00196 210 60652
VCID: 65C19DA1AC84AB09FCD-8030

1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 7
Mileage: 193340 km
Time Indication: 0
Date: 2014.12.13
Time: 12:52:19

-------------------------------------------------------------------------------
Address 53: Parking Brake Labels: 4E0-910-801.clb
Part No SW: 4E0 910 801 D HW: 4E0 907 801 B
Component: EPB A4EC0230 H03 0230
Revision: --H03---
Coding: 0000221
Shop #: WSC 00196 067 57207
VCID: 204FCCB5F3268E214FB-8075

1 Fault Found:
02596 - Rear Brake Pads Worn
008 - Implausible Signal
Freeze Frame:
Fault Status: 01111000
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 1
Reset counter: 207
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Voltage: 5.59 V
Count: 61


End-------------------------(Elapsed Time: 03:07)--------------------------
Reply With Quote
  #20  
Old 28th December 2014, 04:27 PM
mannyo mannyo is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Blandford, Dorset
Posts: 1,974
Default

I have the same parking brake fault as you, ie. Rear Brake pads worn. My brake pads are perfectly fine, confirmed when the rear bearing was replaced. I can only surmise that when my pads were changed the adaption process was not carried out, so the car believes the pads are low, but its getting a signal thats telling it otherwise.

I've never been able to clear that fault for 12 months, but the parking brake works perfectly fine.
__________________
Manny
2004 A4 1.8T Sport Cabriolet, 89K Miles
Past
2004 D3 A8 3.7 Quattro, Xenon, Bose, Blinds, Solar Sunroof, TV, ACC, phone and almost every option. 168K miles rising slowly
with retrofit AMI and DVB-T in place of Analogue
2003 Volvo S60 D5 SE Manual, 197K miles.
2001 D2 A8 3.7 QS, Bi-Xenon, Bose, Blinds, Electric Everything, retrofitted RNS-D, 191K Miles
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 02:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.