A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > A8 D4 > D4 - Everything Else

D4 - Everything Else Holding forum for all D4 banter until membership grows and we'll expand out

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th November 2016, 08:21 PM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 45
Default Here we go again..........Heater Woes

Well, it's that time of year, and you expect the heater to work?

Nope, took a ride today, and the only heat was off the heated seats.

Took a scan, and found:

Address 08: Auto HVAC Labels: 4H0-820-043.clb
Control Module Part Number: 4H0 820 043 D HW: 4H0 820 043 D
Component and/or Version: Klima 3 Zonen H14 0061
Software Coding: 3621002800
Work Shop Code: WSC 02313 785 00200
ASAM Dataset: EV_AirCondiFront 001050 (AU64)
ROD: EV_AirCondiFront_AU64.rod
VCID: 21503B5361C9138A302EBB9-8075
1 Fault Found:

0378 - Coolant Circulation Pump
B10D0 04 [009] - Internal System Fault
Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 217
Mileage: 175128 km
Date: 2016.11.11
Time: 21:03:57


Has anyone seen this before? is there a circulation pump just for the blowers? Where is it? Are they easy to change?

Cheers
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
  #2  
Old 11th November 2016, 08:35 PM
Joe2.0E Joe2.0E is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Ireland
Posts: 428
Default

Not had an issue with heat but there has been issues with electric coolant pumps.
See D4 - Common Faults - Wiring Loom Issues.
Reply With Quote
  #3  
Old 11th November 2016, 08:46 PM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 45
Default

Cheers Joe,

searched "0378 - Coolant Circulation Pump" to no avail.

strange...it was there all along?
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
  #4  
Old 11th November 2016, 08:47 PM
HPsauce HPsauce is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chilterns, almost over HS2!
Posts: 7,998
Default

Sounds depressingly similar to the Auxiliary Coolant Pump that afflicts D2s and I think D3s to a lesser extent.
__________________
2003 D2 FL S8. Irish Green Pearl/Beige. Solar sunroof, auto-dim mirrors, electric rear seat functions, ski hatch retrofit; extended leather. Aftermarket DVB-T, reversing camera and full XCarlink (Bluetooth etc.).
2016 Volvo V40 T5 Cross Country (4WD) with ALL the toys including adaptive cruise etc. etc. Osmium Grey with Blonde/Charcoal leather interior. Polestar performance "optimisation". (A much rarer model than a D2 S8 by the way!)
Finally: gone, but not forgotten.....
1998 D2 PF S8. AgateGrey/Platinum. Every option (I think) except electric rear seats, tiptronic steering wheel, ski hatch, towbar & dimming door mirrors.
e.g. Cruise control, NavPlus/TV, Bose, GSM, Xenons, Solar roof, Parking sensors, Alcantara/leather everywhere of course. (internal dimming mirror added later)
1998 (very early) Ford Focus 1.8 Zetec; ABS/TCS, Heated screen/mirrors, Aircon, Auto-dim mirror, Leather, Trip computer, Cruise control, OEM Ford SatNav with CD changer.
Reply With Quote
  #5  
Old 11th November 2016, 08:57 PM
paulrstaylor paulrstaylor is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Manchester
Posts: 1,278
Default

Yes, I had this on my car - was repaired under warranty so no idea of cost - but I don't think it was a huge job! Good luck.
Reply With Quote
  #6  
Old 11th November 2016, 09:01 PM
paulrstaylor paulrstaylor is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Manchester
Posts: 1,278
Default

Take a look at this thread - maybe helpful

http://forum.a8parts.co.uk/showthread.php?t=11613
Reply With Quote
  #7  
Old 11th November 2016, 09:17 PM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 45
Default

Quote:
Originally Posted by paulrstaylor View Post
Yes, I had this on my car - was repaired under warranty so no idea of cost - but I don't think it was a huge job! Good luck.
were the blowers cold too Paul?
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
  #8  
Old 11th November 2016, 09:26 PM
paulrstaylor paulrstaylor is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Manchester
Posts: 1,278
Default

Honestly I couldn't say - no so as I had noticed.
Reply With Quote
  #9  
Old 12th November 2016, 02:46 PM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 45
Default

Thanks for pointing me to the other thread guys.

Took her for a spin today, warm air from blowers within 2 miles.

Then shortly after, all cool again.

So........i suspect from cold, heat builds up in the heater matrix and all is fine.

But.... as soon as the engine hits temp and the thermostat opens, i'm losing flow to the matrix, cos the pump is u/s, and all heat goes towards the radiator.

Fingers crossed, ordered the pump, i'll let you know how it goes.

Albert
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
  #10  
Old 20th November 2016, 04:11 PM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 45
Default

Well, pump arrived this weekend, installed, all is good in the world again..

Idiots guide, with photo's attached, hopefully it'll help someone else as much as a8parts forum has helped me over the last few months.

Albert
Attached Files
File Type: zip 2011 Audi A8 4H 3.0 Quattro Coolant Pump.zip (2.31 MB, 1680 views)
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.