A8 Parts Forum

A8 Parts Forum (http://forum.a8parts.co.uk/index.php)
-   D3 - Common Faults (http://forum.a8parts.co.uk/forumdisplay.php?f=67)
-   -   Parking Brake Fault (http://forum.a8parts.co.uk/showthread.php?t=9)

A8 Doc 21st January 2009 12:57 PM

Parking Brake Fault
 
Symptom - Parking failure on centre display and loud beep whilst driving. If scanning with VAGCOM there will be no voltage from one of the calipers.

[b]Resolution[b] - New brake caliper required complete and possibly new parking controller. Will require coding on reinstall.

hans 3rd December 2010 06:15 AM

same problem
 
I have exactly same problem but with the abs sensor light on together. Has been going back so manytimes to the dealer but the problem is exist... frustrated:mad: need advise

A8 Doc 13th December 2010 04:27 PM

Quote:

Originally Posted by hans (Post 16455)
I have exactly same problem but with the abs sensor light on together. Has been going back so manytimes to the dealer but the problem is exist... frustrated:mad: need advise

Failed parking motor most likely. It will be unable to see the right or left supply channel voltage.

Otherwise parking ECU.

A8 Doc 28th December 2010 03:01 PM

Quote:

Originally Posted by hans (Post 16455)
I have exactly same problem but with the abs sensor light on together. Has been going back so manytimes to the dealer but the problem is exist... frustrated:mad: need advise

Ensure you have the latest software on the module or replace the module. Worke for me.

sutherland 13th September 2011 09:09 AM

How do you establish if it is the caliper or the ECM? Is swapping around the calipers for testing a possibility, or even simply plugging in the working caliper to the other side?

My local garage tested for voltage going to the connector, but nothing showed up even on the side that is working.

PsYcHe 13th September 2011 10:11 AM

Does the caliper move in and out with the motor?

Can you plug VCDS in and perform the tests?

sutherland 13th September 2011 05:59 PM

Is the ECM attached to the caliper? I thought it was in the boot.

The caliper does not move and the motor does nothing. VCDS reports:

Tuesday,13,September,2011,18:58:29:15869
VCDS Version: Release 10.6.4 (x64)

Address 53: Parking Brake Labels: 4E0-910-801.lbl
Control Module Part Number: 4E0 910 801 A HW: 4E0 907 801
Component and/or Version: EPB AV1C1010 H01 1010
Software Coding: 0000331
Work Shop Code: WSC 00443 210 91502
VCID: 1D3AD94ABD21
Fault Codes have been Erased

1 Fault Found:
02433 - Supply Voltage for Right Parking Brake Motor (V283)
012 - Electrical Fault in Circuit - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11101100
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 27

Freeze Frame:
Voltage: 10.35 V
Count: 87

Thanks

PsYcHe 13th September 2011 09:06 PM

Stupid question.. have you taken the power connector off and cleaned it? I had this a few winters ago, wasn't quite on properly so some crap had gotten in.. Some wd40 and emery paper and it's been good since.


Though it could be dead :)

A8 Doc 14th September 2011 12:58 PM

You can hope!!

If it was me... I would remove your battery and locate the ECM in the boot. Then test the wiring (Use the colours) and do a continuity test from the caliper to the main wiring loom to the ECU. Rule that out first.

Easy to do with a paperclip and an electrical testing meter.

a8starr 26th March 2013 06:14 PM

Hi Guys

I am new to the forum. I just bought the VCDS package and scanned my car. I also got the parking brake fault but the warning light only comes on sometimes and the disappears after I flick the parking brake up and down a few times.


All times are GMT. The time now is 10:00 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.